CIEKAWOSTKI

KOLOROWA PIRAMIDA

 

 

 

Nawyki żywieniowe wyrabia się od najmłodszych lat życia wraz z wprowadzaniem do diety dziecka nowych produktów.

Z tego powodu warto dokonać wszelkich starań, by dziecko poznało jak najwięcej smaków - szczególnie tych warzywnych, gdyż to z ich akceptacją bywa największy problem.

 

Wiele nieprawidłowości w żywieniu dzieci wynika z nieprawidłowego odżywiania się rodziców.


KILKA BŁĘDÓW W ŻYWIENIU
- nadmierne używanie soli
- upodobanie do smaku słodkiego
- zbyt mała liczba posiłków i brak regularności w ich spożywaniu
- pojadanie między posiłkami „niezdrowych” produktów
- łatwy dostęp do żywności typu „fast-food”
- brak czasu, zniecierpliwienie i nerwowa atmosfera w czasie posiłków
- korzystanie z półproduktów i produktów wysoko-przetworzonych ...

Inne przyczyny błędów w żywieniu dzieci:
• rodzice wkładają zbyt mało wysiłku w przyzwyczajanie dziecka do nowych smaków,

  uczenie jedzenia nowych produktów i potraw mało urozmaicona dieta dziecka
• wyrażana jako nadmierna ilość pożywienia dostarczanego dziecku prowadzi do przekarmia
   nadopiekuńczość
• w tym celu wykorzystywane są głównie słodycze żywność jako środek wychowawczy
• może przyczyniać się do wyboru niezdrowych produktów
• „zmasowany atak” reklam produktów spożywczych na dzieci – każde z nich ogląda około 40 000 reklam rocznie
• przecieranie, przygotowywanie potraw „łatwych” do gryzienia nadmierne rozdrobnienie produktów
   brak wiedzy i niska świadomość.

Konsekwencje zdrowotne wynikające z błędów żywieniowych


Nadmiary i deficyty jakościowe  -  Spożywane w zbyt małych ilościach:
• mleko i jego przetwory
• warzywa i owoce
• produkty zbożowe pełnowartościowe
• ryby Spożywane w nadmiarze:
• cukier i słodycze
• słodkie napoje gazowane
• słone przekąski
• produkty typu „fast food”


Nadmiary i deficyty ilościowe  - Zbyt duża ilość w diecie:
• energii
• tłuszczu ogółem
• cukrów prostych
• sodu itp. Zbyt mała ilość w diecie:
• błonnika pokarmowego
• wielu witamin
• składników mineralnych, w tym wapnia


Konsekwencje zdrowotne :
• próchnica zębów
• nieprawidłowy stan odżywienia organizmu
• zaburzenia wzrostu i rozwoju
• nadwaga i otyłość

• inne…

 

 

NAJLEPSZY PRZEPIS NA ZDROWIE ???   

W  ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH !

 

-  ZDROWA  DIETA !

 

-  AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA !

 

-  DUUUŻO  UŚMIECHU !!!

 

 

 

 

 

 

opis dokumentutypdata

Zgodnie z ustawą wprowadzamy nowe wymogi dla gastronomii, dotyczące oznaczania alergenów

pdf17-04-2015[ Pobierz ]
3 917 kB

Dobre  i  złe  produkty  dla   dzieci

odt27-03-2017[ Pobierz ]
29 kB
[ Cookies - info ]Oprogramowanie CMS: DragoN-NogarD © ( www: http://nogard.pl )